ФРАНЦУЗЬКА ТЕХНОЛОГІЯ «LAMAP» У НАВЧАННІ ПРИРОДНИЧИХ НАУК

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/3041-2021/2024-2-1

Ключові слова:

природнича освіта, методика навчання природничих наук, природничі предмети, дослідницьке навчання, LAMAP, «La main à la pâte» («Рука в тісті»), французька освіта, французький коле́ж

Анотація

Природнича освіта в Україні потребує перегляду та оновлення форм, методів і технологій навчання, ознайомлення з досвідом викладання природничих предметів та впровадження в освітній процес кращих практик (методів, технологій). У статті акцентовано, що важливе значення у навчанні природничих наук мають дослідницько орієнтовані технології навчання, зокрема французька інноваційна технологія «La main à la pâte» (LAMAP). Мета статті: проаналізувати історію виникнення технології LAMAP та з’ясувати її можливості у навчанні природничих наук. Встановлено, що «La main à la pâte» дослівно перекладається як «рука в тісті» (англійський відповідник – Hands-on) і її сутність полягає в тому, що учні засвоюють навчальний матеріал лише під час самостійного виконання роботи (своїми руками). LAMAP запровадили в 1996 році троє членів Академії наук Франції – лауреат Нобелівської премії з фізики Жорж Шарпак (Georges Charpak), П’єр Лєна (Pierre Léna) та Yves Quéré (Ів Кєрі). У статті виокремлено основні етапи розвитку технологій «LAMAP» у Франції, починаючи з 1990-х років: запуск програми «La main à la pâte», створення мережі пілотних центрів, впровадження в закладах загальної середньої освіти (від початкової школи до колежів), створення фонду «La main à la pâte», функціонування Будинків науки, поява мережі коледжів «La main à la pâte», створення Офісу кліматичної освіти, розроблення сайту для реалізації дистанційного навчання та ін. З’ясовано, що навчання природничих наук за технологією «LAMAP» має дослідницький характер, спрямоване на розв’язання певної проблеми (проблемної ситуації), формулювання учнями гіпотез, їх перевірку та доведення, проведення дослідів та формулювання висновків. Особливістю LAMAP є тісна співпраця науковців і вчителів-практиків під час навчання учнів природничих наук. Ідеї LAMAP використовують у роботі Малої академії наук України.

Посилання

Грицай Н., Дяченко-Богун М. «Французькі майстерні» у природничій освіті України. Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Теорія та методика навчання природничих наук. 2023. № 5. С. 7-13.

Дурдас А. П. Середня освіта в Україні та Франції: сучасні тенденції. Науково-педагогічні студії. 2020. № 4. С. 25-32.

Зязюн Л. І. Роль освітньо-виховних інформаційних технологій та їх вплив на розвиток особистості в освітній системі Франції. Мовні і концептуальні картини світу. 2014. № 50 (1). С. 282-289.

Козак Л. В. Особливості університетської освіти у Франції. Освітологічний дискурс. 2017. № 1-2 (16-17). С. 96-105.

Лавриченко Н. Руки в тісті – інноваційний освітній проект у Франції. Порівняльно-педагогічні студії. 2015. № 3. С. 59-67.

Лаухіна І. С. Релігієзнавчий компонент змісту загальної середньої освіти Франції: монографія. Умань: ФОП Жовтий О.О., 2013. 247 с.

Максименко А. П. Становлення і розвиток системи університетської освіти Франції (ХІХ - ХХ ст.): автореф. … д-ра пед наук: 13.00.01. Київ, 2008. 35 с.

Максименко О. О. Сучасна практика організації навчання іноземних мов у ланці повної середньої освіти Франції. Вісник Чернігівського національного педагогічного університету. Серія: Педагогічні науки. 2015. № 124. С. 276-279.

Папіжук В. Реформування змісту загальної середньої освіти у Франції: автореф. канд. пед наук: 13.00.01. Житомир, 2021. 20 с.

Романенко О. В. Реформування професійної підготовки майбутніх учителів середніх навчальних закладів Франції: автореф. дис. … канд. пед. наук: 13.00.04. Луганськ, 2007. 20 с.

Смірнов М. М., Жорник В. В. Сучасна система освіти у Франції. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». 2018. № 19 (59). Т. 1. С. 7-10.

Тарасенко Б. M. Зміст математичної освіти в колежах Франції та сучасна динаміка його розвитку. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. Суми: Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2011. № 1 (11). С. 47–56.

Харченко Т. Г. Гуманізація сучасної педагогічної освіти у Франції: теорія і практика: монографія. Луганськ: Вид-во ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», 2013. 560 с.

Чернов Б. Еволюція шкільної географічної освіти і методів навчання у Франції. Наукові записки з української історії. 2012. № 32. С. 370-377.

Шоробура І. М. Особливості розвитку шкільної географічної освіти у Франції. Педагогічний дискурс. 2009. № 5. С. 234-237.

Charpak G., Léna P., Quéré Y. La main à la pâte. Bulletin de l’Union des physiciens. № 806. Vol. 92. Juillet /Août / Septembre 1998. Р. 1149-1150.

Historique de la Fondation La main à la pâte. URL: https://fondation-lamap.org/qui-sommes-nous/historique-dela-fondation-la-main-a-la-pate#slide2 (дата звернення: 30.05.2024)

La Fondation La main à la pâte. URL: https://fondation-lamap.org/ (дата звернення: 30.05.2024)

Lefevre B. La main à la pâte. Après-demain. 2011. № 3. P. 56-57.

Léna P. Avec La main à la pâte, rénover l'enseignement des sciences. Réalités Industrielles. 2007. Р. 72-77.

Léna P. J. Science Education in France: La Main à la Pâte. The challenges for science: education for the twentyfirst century. Vatican city, 2011, 9-21 November. P. 104–117.

Léna P. L’aventure de La main à la pâte. Revue internationale d’éducation de Sèvres. 2009. № 51. С. 115-123.

Svyrydenko D. UNESCO chair on science education at the National Pedagogical Dragomanov University: mission, aims and perspectives. Вища освіта України. 2020. № 1. С. 55-60.

Tessier S., Chauliac M., Descamps Latscha B., Pol D. Éducation nutritionnelle à l’école: Évaluation d’une méthode pédagogique «La main à la pâte». Santé publique, 2010. № 2. Vol. 22. Р. 229-238.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-17