FRENCH TECHNOLOGY LAMAP IN TEACHING NATURAL SCIENCES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/3041-2021/2024-2-1

Keywords:

science education, method of teaching natural sciences, natural subjects, research-oriented learning, LAMAP,

Abstract

Science education in Ukraine needs to review and update the forms, methods and technologies of education, get acquainted with the experience of teaching science subjects and introduce the best practices (methods, technologies) into the educational process. The article emphasized the importance of research-oriented learning technologies, in particular, the innovative French technology «La main à la pâte» (LAMAP) in the teaching of natural sciences. The purpose of the article: to analyze the history of LAMAP technology and find out its possibilities in teaching natural sciences. The authors established that «La main à la pâte» is literally translated as «hand in the dough» («hands-on») and its essence is that students learn the educational material only during independent work (with their own hands). Three members of the French Academy of Sciences – Nobel laureate in physics Georges Charpak, Pierre Léna and Yves Quéré – introduced LAMAP in 1996. In the article, the authors singled out the main stages of the development of «LAMAP» technologies in France, starting from the 1990s: the launch of the «La main à la pâte» program, the creation of a network of pilot centers, implementation in general secondary education institutions (from primary school to colleges), creation of the «La main à la pâte» fund, functioning of the Houses of Science, emergence of the network of «La main à la pâte» colleges, creation of the Climate Education Office, development of a website for the implementation of distance learning, etc. The authors found out that the teaching of natural sciences using the "LAMAP" technology has a research character, aimed at solving a certain problem (problem situation), formulation of hypotheses by students, their verification and proof, conducting experiments and formulating conclusions. A special feature of LAMAP is the close cooperation of scientists and practicing teachers during the education of science students. LAMAP ideas are used in the work of the Small Academy of Sciences of Ukraine.

References

Грицай Н., Дяченко-Богун М. «Французькі майстерні» у природничій освіті України. Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Теорія та методика навчання природничих наук. 2023. № 5. С. 7-13.

Дурдас А. П. Середня освіта в Україні та Франції: сучасні тенденції. Науково-педагогічні студії. 2020. № 4. С. 25-32.

Зязюн Л. І. Роль освітньо-виховних інформаційних технологій та їх вплив на розвиток особистості в освітній системі Франції. Мовні і концептуальні картини світу. 2014. № 50 (1). С. 282-289.

Козак Л. В. Особливості університетської освіти у Франції. Освітологічний дискурс. 2017. № 1-2 (16-17). С. 96-105.

Лавриченко Н. Руки в тісті – інноваційний освітній проект у Франції. Порівняльно-педагогічні студії. 2015. № 3. С. 59-67.

Лаухіна І. С. Релігієзнавчий компонент змісту загальної середньої освіти Франції: монографія. Умань: ФОП Жовтий О.О., 2013. 247 с.

Максименко А. П. Становлення і розвиток системи університетської освіти Франції (ХІХ - ХХ ст.): автореф. … д-ра пед наук: 13.00.01. Київ, 2008. 35 с.

Максименко О. О. Сучасна практика організації навчання іноземних мов у ланці повної середньої освіти Франції. Вісник Чернігівського національного педагогічного університету. Серія: Педагогічні науки. 2015. № 124. С. 276-279.

Папіжук В. Реформування змісту загальної середньої освіти у Франції: автореф. канд. пед наук: 13.00.01. Житомир, 2021. 20 с.

Романенко О. В. Реформування професійної підготовки майбутніх учителів середніх навчальних закладів Франції: автореф. дис. … канд. пед. наук: 13.00.04. Луганськ, 2007. 20 с.

Смірнов М. М., Жорник В. В. Сучасна система освіти у Франції. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». 2018. № 19 (59). Т. 1. С. 7-10.

Тарасенко Б. M. Зміст математичної освіти в колежах Франції та сучасна динаміка його розвитку. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. Суми: Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2011. № 1 (11). С. 47–56.

Харченко Т. Г. Гуманізація сучасної педагогічної освіти у Франції: теорія і практика: монографія. Луганськ: Вид-во ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», 2013. 560 с.

Чернов Б. Еволюція шкільної географічної освіти і методів навчання у Франції. Наукові записки з української історії. 2012. № 32. С. 370-377.

Шоробура І. М. Особливості розвитку шкільної географічної освіти у Франції. Педагогічний дискурс. 2009. № 5. С. 234-237.

Charpak G., Léna P., Quéré Y. La main à la pâte. Bulletin de l’Union des physiciens. № 806. Vol. 92. Juillet /Août / Septembre 1998. Р. 1149-1150.

Historique de la Fondation La main à la pâte. URL: https://fondation-lamap.org/qui-sommes-nous/historique-dela-fondation-la-main-a-la-pate#slide2 (дата звернення: 30.05.2024)

La Fondation La main à la pâte. URL: https://fondation-lamap.org/ (дата звернення: 30.05.2024)

Lefevre B. La main à la pâte. Après-demain. 2011. № 3. P. 56-57.

Léna P. Avec La main à la pâte, rénover l'enseignement des sciences. Réalités Industrielles. 2007. Р. 72-77.

Léna P. J. Science Education in France: La Main à la Pâte. The challenges for science: education for the twentyfirst century. Vatican city, 2011, 9-21 November. P. 104–117.

Léna P. L’aventure de La main à la pâte. Revue internationale d’éducation de Sèvres. 2009. № 51. С. 115-123.

Svyrydenko D. UNESCO chair on science education at the National Pedagogical Dragomanov University: mission, aims and perspectives. Вища освіта України. 2020. № 1. С. 55-60.

Tessier S., Chauliac M., Descamps Latscha B., Pol D. Éducation nutritionnelle à l’école: Évaluation d’une méthode pédagogique «La main à la pâte». Santé publique, 2010. № 2. Vol. 22. Р. 229-238.

Published

2024-09-17